Ο Παραγοντας Φιλι- Κριτικη Βιβλιου*

Γεια σας βιβλιοφάγοι! 


Αποφάσισα να ξεκινήσω μια σειρά με εμπλουτισμένες βιβλιοκριτικές που έχω δημοσιεύσει στο παρελθόν για βιβλία που πιστεύω πως αξίζουν την προσοχή του αναγνωστικού κοινού.

Οπότε μπορεί να θεωρηθεί και ως μία σειρά με αγαπημένα μου βιβλία. 


Ξεκινάμε λοιπόν με τον Παράγοντα Φιλί της Helen Hoang από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος (συμβουλή: Μπορείτε να βρείτε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου στη σελίδα των εκδόσεων 😉)


Μία φλογερή ιστορία ανάμεσα στην αυτιστική Στέλλα και τον επί πληρωμή συνοδό Μάικλ, που η ίδια προσλαμβάνει για να τη μυήσει στον κόσμο των σχέσεων, για τον οποίο έχει βαθιά μεσάνυχτα. 

Άραγε η σχέση τους είναι κάτι παραπάνω από επαγγελματική; (φατσούλα που κλείνει το ματάκι κλπ κλπ, ξέρετε εσείς)

Ο Παραγοντας Φιλι Κριτικη Βιβλιου

Ξεκάθαρα πράγματα, βιβλίο ρομαντικής λογοτεχνίας για ενήλικες- και το τονίζω γιατί περιλαμβάνει αρκετές παθιασμένες και περιγραφικές σκηνές μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών- το βιβλίο δίνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται. 
Ο Παράγοντας Φιλί περιλαμβάνει αρκετά συστατικά τα οποία θα έχεις μάλλον ξανασυναντήσει είτε είσαι φανατικός αναγνώστης ή μάλλον αναγνώστρια του είδους είτε όχι (συγχωρήστε με αν η αντίληψή μου ότι η ρομαντική λογοτεχνία απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες θεωρείται απαρχαιωμένη, αλλά το πολιτικώς ορθό καταντάει αχρείαστα κουραστικό καμιά φορά και όπως και να το κάνουμε μιλάω με βάση τα βιώματα που έχω εγώ. 
Τουτέστιν αν είσαι άντρας και διαβάζεις ρομάντζα, ρίξε ένα σχόλιο να με διαψεύσεις βρε αδερφέ, θα το ευχαριστηθώ).



Το στοιχείο που το κάνει να διαφέρει είναι η γνωριμία μας με την πρωταγωνίστρια Στέλλα, η οποία έχει διαγνωστεί με το σύνδρομο του Άσμπεργκερ ή τον αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, όπως έμαθα ότι είναι η πιο σύγχρονη ορολογία. Και ναι το θέμα διαφορετικότητα είναι "της μόδας" στη σύγχρονη λογοτεχνία τελευταία, λες και αν κοτσάρουμε και το diversity, το βιβλίο ακούγεται καλύτερο- μοντέρνο- πιο ενδιαφέρον, αλλά το στοιχείο αυτό δεν είναι απλώς διακοσμητικό και τρέντυ εδώ. 
Η ίδια η συγγραφέας έχει διαγνωστεί με αυτισμό και προσπάθησε να μεταδώσει τις εμπειρίες και την αντίληψή της για τον κόσμο στον αναγνώστη. Και για μένα το κατόρθωσε. 
Πιστεύω πως πολλοί έχουμε έρθει σε επαφή με ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού ή ακόμη και με άτομα που σκεφτήκαμε ότι είναι παράξενα, ιδιόρρυθμα ή διαφορετικά, χωρίς πιθανόν να ξέρουμε το γιατί, μιας και δεν έφεραν την ταμπέλα της διάγνωσης.
Και να που η συγγραφέας ανοίγει ένα παράθυρο στη ζωή αυτών των ανθρώπων και μας δίνει την ευκαιρία να "ξεκλειδώσουμε" κάποιες πτυχές τους.
Κατά τα άλλα πράγματι Ο Παράγοντας Φιλί είχε κάποια μοτίβα που κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε ρομαντικό βιβλίο, όπως δύο πανέμορφους πρωταγωνιστές και ανασφάλειες που οδηγούσαν σε εκτενέστατους εσωτερικούς μονολόγους με αποτέλεσμα την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των πρωταγωνιστών- πράγμα που αποτέλεσε αφορμή για την δημιουργία και εξέλιξη της πλοκής. Παρά τις διαφωνίες τους, βέβαια, δε έλειπε ο υπέρμετρος αλτρουισμός ανάμεσα στους κεντρικούς χαρακτήρες. Λίγο γλυκανάλατο, δηλαδή, αν δεν έγινα αντιληπτή.
Επίσης οι δευτερεύοντες χαρακτήρες- μπανανόφλουδες για την υποψία ύπαρξης ερωτικών τριγώνων ήταν καταφανείς και ολίγον τι προβλέψιμοι.
Να είναι καλά οι κριτικές χωρίς σπόιλερ που με προειδοποίησαν γι'αυτό, μιας και κατέληξα να απολαμβάνω το βιβλίο γι'αυτό που πραγματικά έχει να δώσει.
🌟🌟🌟🌟
Δε θυμάμαι να έχω δώσει σε άλλο ρομάντζο 4 αστέρια, οπότε για μένα αυτό μιλάει από μόνο του (τώρα θα μου πεις, αφού μιλάει από μόνο του, τι κριτική είναι αυτή; Ε είμαι πολυλογού, τί να κάνω;)

Δείτε το τρέιλερ του βιβλίου και βρείτε το σε βιβλιοπωλεία και στη σελίδα των εκδόσεων (αυτή τη στιγμή έχουν 20% έκπτωση στα βιβλία τους!)




Αυτά από μένα για την ώρα! 💋


Για πες στα σχόλια:


  • Έχεις διαβάσει τον Παράγοντα Φιλί ή άλλα βιβλία της συγγραφέως;

2 comments:

  1. Ανήκει στην tbr λίστα και μου φαίνεται θα το πιάσω νωρίτερα με αυτά που γράφεις <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τέτοια θέλω να ακούω! Νομίζω ότι πέρα από το ρομαντικό στοιχείο που θα σου αρέσει, θα εκτιμήσεις και τους πρωταγωνιστές. Περιμένω γνώμη σου, όποτε το διαβάσεις. ;-)

      Delete